Gibanje z ovratnico opremljenih volkov v juliju 2012

V mesecu juliju se je volkulja Tonka, alfa samica iz tropa Vremščica-Nanos, ki smo jo z ovratnico opremili sredi maja, zadrževala na območju Postojnske kotline, Slavenskega ravnika, Pivške kotline, zahodnega roba Javornikov, južnega dela Nanosa in severnega dela Brkinov. Še vedno večino časa je preživi ob brlogu, kjer skrbi za svoje mladiče. Konec maja smo našli pet mladičev, koliko je jih še živih zdaj, ni znano. V povprečju pri volkovih tekom prvega leta življenja pogineta dve tretjini mladičev. V juliju se je Tonka že gibala na nekoliko večjem območju (200 km2), ko bodo mladiči nekoliko zrastli, pa bo tudi Tonka začela bolj redno uporabljati ostale dele teritorija. Glede na lanskoletne podatke celoten teritorij tropa Vremščica-Nanos meri 550 km2, kar smo ugotovili s pomočjo spremljanja samca Vojka.

[cml_media_alt id='592']tonka-jul2012[/cml_media_alt]

V juliju se je volkulja Tonka gibala na že nekoliko večjem območju (oranžno). Celotno območje njenega gibanja po dobrih dveh mesecih spremljanja je označeno z rdečo.

Tekom prvega meseca spremljanja se je volkulja Tia zadrževala na območju južnega dela Kočevskega roga med Kočevjem, Brezovico in Črnomljem. Do sedaj zbrani podatki nakazujejo, da je članica teritorialnega tropa “Rog”, ki je po podatkih zadnje sezone monitoringa štel tri volkove. V juliju se je Tia gibala po območju velikem 55 km2. Pričakujemo, da bomo s pomočjo podatkov iz njene ovratnice, v naslednjih mesecih lahko natančno ugotovili celotno velikost teritorija roškega tropa in njegove meje. Do sedaj tega tropa še nismo spremljali s pomočjo telemetrije.

[cml_media_alt id='593']tia-jul2012[/cml_media_alt]

Tekom prvega meseca spremljanja se je volkulja Tia zadrževala na relativno majhnem območju južnega dela Kočevskega roga, kar kaže, da je najverjetneje članica tropa “Rog”.

Volk Slavc, ki je bil rojen v slovensko-hrvaškem tropu Slavnik in je sredi decembra 2011 zapustil svoj rodni trop, se je ustalil na območju naravnega parka Lessinia, nedaleč od Verone in Gardskega jezera. Opažanja italijanskih kolegov na terenu so pokazala, je tam našel še enega volka, najverjetneje gre za volkuljo, ki so jo italijanski mediji poimenovali Julija, in vse kaže, da je par sedaj osnoval prvi trop volkov na tem območju Italije. Tudi v juliju se je Slavc ves čas zadrževal znotraj svojega novega teritorija, ki pa je precej manjši od teritorijev volkov v Sloveniji. To je najverjetneje posledice večjih gostot divjadi (predvsem srnjadi in jelenjadi) v tem delu Italije v primerjavi z razmerami v Sloveniji. Slavčeva ovratnica bo predvidoma odpadla konec avgusta.

[cml_media_alt id='583']televolk-slavc201205b[/cml_media_alt]

Pot volka Slavca (rdeče) od teritorija njegovega rodnega tropa na Slavniku (zeleno) do vzpostavitve lastnega teritorija v okolici Verone (modro).