Delavnice Igrajmo se znanost!

Raziskovalne igralnice Znanstveno-raziskovalnega centra SAZU se to leto odvijajo že osmič zapored. Tokrat smo poleg Zavoda za gozdove Slovenije in Gozdarskega inštituta Slovenije sodelovali tudi člani projekta SloWolf. Otrokom različnih starosti, od šest in pol do 14 let, smo v zeleni okolici inštituta pripravili zanimiv program. Skozi igro smo jim pokazali na kakšen način v okviru projekta sledimo volkovom ter se pogovarjali o njihovih izkušnjah z volkovi, znanju ter odnosu do njih.

Prek zvočnega posnetka so poslušali tuljenje volkov tropa »Vremščica«, ki smo ga avgusta prejšnje leto posneli na Nanosu. Na posnetku se dobro sliši tuljenje odraslih volkov in 4-mesečnih mladičev.

[cml_media_alt id='603']igrajmo se znanost3[/cml_media_alt]

(Foto: Urša Marinko)

Otroci so v mivki delali in spoznavali odtise stopinj različnih gozdnih živali in poskušali prepoznati vsako izmed njih. Pogovarjali smo se o tem, kako pogosto se lahko zamenja stopinjo psa in volka in poskušali ugotoviti razlike med njima.

[cml_media_alt id='604']igrajmo se znanost2[/cml_media_alt]

(Foto: Irena Kavčič)

Za konec smo se razdelili v dve skupini: »volkove« in »raziskovalce«, kjer smo pokazali, kako poteka telemetrično spremljanje volkov. Otroci »volkovi« so skupaj s telemetrično ovratnico našli svoje skrivališče, otroci »raziskovalci« pa so jih s pomočjo VHF antene poskušali najti. Po koncu sta skupini vlogi zamenjali. Veseli smo bili, ko so se otroci od nas poslovili z nasmejanimi obrazi in vsak svojo SloWolf majico »Popisi volkov«.

Člani skupine SloWolf tudi v prihodnosti pozdravljamo tovrstne dogodke, saj se zavedamo, da se ozaveščanje o tem, kako pomembno je varovati in ohranjati naravo in do nje razvijati pozitiven odnos začne pri najmlajših.