Z ovratnico smo opremili prvega volka v Kočevskem rogu

V začetku julija nam je uspelo odloviti in s telemetrično ovratnico opremiti tudi prvega volka v Kočevskem rogu. Dve leti stara volkulja, ki smo jo poimenovali Tia, je ob odlovu tehtala okoli 30 kg in bila videti zelo zdrava. Sicer je bila nekoliko suha, kar pa za volkove v času rasti ni presenetljivo. Mlada volkulja je uspavanje dobro prenesla, se hitro prebudila in umaknila globoko v kočevske gozdove. Več podatkov o Tii so na voljo v njeni osebni izkaznici. Za nesebično pomoč in sodelovanje pri odlovu se zahvaljujemo zaposlenim v lovišču s posebnim namenom Medved ter lovski družini Loka pri Črnomlju.

Sklepamo, da je volkulja Tia članica tropa “Rog”, vendar bomo za dokončno potrditev morali počakati na rezultate genetske analize vzorca sline, ki smo ga vzeli ob odlovu. Tia je postala prvi volk, ki smo ga uspeli odloviti na območju Kočevskega roga. Zato pričakujemo, da nam bo ovratnica dala zanimive nove podatke o gibanju volkov na tem koncu Slovenije in tudi boljšo predstavo o razporeditvi tropov volkov na Kočevskem. Na zahodu trop “Rog” meji s tropom “Gotenica”, katerega član je tudi samec Luka, ki smo ga spremljali do maja letos. Na jugu roški trop meji s slovensko-hrvaškim tropom “Poljanska gora”, na severu pa s tropom “Suha krajina”. Pričakujemo, da nam bodo podatki iz Tiine ovratnice pokazali, kje potekajo teritorialne meje s tema dvema tropoma. Seveda, če bo Tia preživela dovolj dolgo in ostala v roškem tropu.

11. julija je Tiina ovratnica poslala prve lokacije, ki so pokazale, da se je volkulja do sedaj premaknila za 11 km proti jugu.

[cml_media_alt id='607']radiocollared female gray wolf Canis lupus in Dinaric Mountains[/cml_media_alt]

Volkulja Tia je dobila sivo ovratnico, ki bo tekom naslednjega leta pošiljala prve telemetrične podatke o volkovih Kočevskega roga.

 

[cml_media_alt id='608']radiocollared female gray wolf Canis lupus in Dinaric Mountains[/cml_media_alt]

Volkulja med prebujanjem iz narkoze.