Gibanje z ovratnico opremljenih volkov v juniju 2012

V mesecu juniju se je volkulja Tonka, alfa samica iz tropa Vremščica-Nanos, ki smo jo z ovratnico opremili sredi maja, zadrževala na območju Postojnske kotline, Slavenskega ravnika, Pivške kotline, južnega dela Nanosa in severnega dela Brkinov. Večino časa je preživela ob brlogu, kjer je skrbela za svojih pet mladičev in jih tudi vsakih nekaj tednov premikala v nove brloge. V juniju se je Tonka gibala na območju velikem okoli 160 km2. Celoten teritorij tropa Vremščica-Nanos sicer meri 550 km2, kar smo ugotovili lani s pomočjo spremljanja samca Vojka. Ko bodo mladiči nekoliko zrastli, pričakujemo, da bo tudi Tonka začela bolj redno uporabljati ostale dele teritorija.

Volk Slavc, ki je bil rojen v slovensko-hrvaškem tropu Slavnik in je sredi decembra 2011 zapustil svoj rodni trop, se je ustalil na območju naravnega parka Lessinia, nedaleč od Verone in Gardskega jezera. Opažanja italijanskih kolegov na terenu so pokazala, je tam našel še enega volka, najverjetneje gre za volkuljo, ki so jo italijanski mediji poimenovali Julija, in vse kaže, da je par sedaj osnoval prvi trop volkov na tem območju Italije. Tudi v juniju se je Slavc ves čas zadrževal znotraj svojega novega teritorija, ki pa je precej manjši od teritorijev volkov v Sloveniji.

V začetku julija smo uspeli odloviti in s telemetrično ovratnico opremiti tudi prvega volka v Kočevskem rogu – mlado volkuljo Tio.

[cml_media_alt id='612']tonka-jun2012[/cml_media_alt]

Volkulja Tonka iz tropa Vremščica-Nanos se je v juniju večino časa zadrževala na manjšem območju v okolici brloga.

[cml_media_alt id='583']televolk-slavc201205b[/cml_media_alt]

Pot volka Slavca (rdeče) od teritorija njegovega rodnega tropa na Slavniku (zeleno) do vzpostavitve lastnega teritorija v okolici Verone (modro).

[cml_media_alt id='568'][/cml_media_alt]

Od začetka julija dalje spremljamo še eno volkuljo – Tio iz Kočevskega roga.