Gibanje z ovratnico opremljenih volkov v marcu

V marcu se je končalo parjenje volkov, tako da so trenutno volkulje, ki bodo letos polegale, že vse breje. Sredi aprila, ko je največ rojstev, se bo zato gibanje teritorialnih tropov volkov močno spremenilo. Središče dogajanja v tropu bo postal brlog z novorojenimi mladiči, za katere običajno skrbi ves trop. V marcu pa so se tropi še vedno redno gibali po večjem delu svojih teritorijev, kar so pokazali tudi podatki iz spremljanja mladega samca Luke iz tropa Gotenica. Trop se je tako kot v prejšnjih mesecih gibal znotraj svojega teritorija od Blok, Racne gore in Babnega polja, preko okolice Prezida, Travne, Goteniške in Velike gore ter Stojne do roba Kolpske doline. Nismo pa več zabeležili daljših ekskurzij v robne dele tako v obdobju parjenja. Maksimalna velikost območja aktivnosti Luke tako ostaja 554 km2 (55 400 ha; karta spodaj).

Večje spremembe pa smo opazili pri spremljanju mladega samca Slavca, ki je konec lanskega leta zapustil svoj rodni trop Slavnik in v iskanju lastnega teritorija in samice prepotoval velik del Slovenije, Avstrije in Italije. V marcu se je Slavc premaknil še za dodatnih 55 km proti jugozahodu do območja nedaleč od znanega zabaviščnega parka Gardaland. Vendar pa je bil ta premik precej manjši, kot smo to opažali v prejšnjih mesecih. Od 8. marca dalje se namreč zadržuje na približno 370 km2 (37 000 ha) velikem območju severno od Verone (karta spodaj). Med drugim se je nekaj dni zadrževal tudi v bližini ograde z volkovi v ujetništvu. Sodelavci iz Italije, ki s pomočjo naših podatkov redno spremljajo Slavčevo gibanje in opravljajo terenske oglede njegovih lokacij, so ugotovili, da je Slavc lovil predvsem srnjad in se hranil s klavniškimi odpadki, zabeležili pa so tudi prvi napad na drobnico. To je prvi primer napada na domače živali, odkar je Slavc zapustil Slovenijo. Kar pa je še posebej zanimivo, je, da so Italijani na istem območju v tem času zabeležili prisotnost še enega volka v naravi. Posnetek narejen s pomočjo avtomatske video kamere glede na način uriniranja nakazuje, da bi lahko šlo za samico. Od kje je ta volk(ulja) prišla za zdaj še ni znano – to bi lahko pokazal le genetski vzorec, saj je možno, da prihaja iz dinarsko-balkanske populacije, tako kot Slavc, ali pa iz apeninske, ki se v zadnjih desetletjih širi iz Apeninskega polotoka preko Alp. Trenutno število volkov v Italiji ocenjujejo na približno 800. Če gre res za samico, obstaja možnost, da bi naš Slavc lahko celo postal ustanovitelj prvega volčjega tropa na tem območju. Trenutno še ni znano, ali sta se oba volka že našla. Lahko pa bi bil to eden od razlogov, da se je Slavčevo potovanje po Evropi v marcu (vsaj začasno) očitno ustavilo.

 

[cml_media_alt id='756']luka-mar2012[/cml_media_alt]

Trop Gotenica se je v marcu še vedno gibal po večjem delu svojega teritorija. Območje gibanja Luke v marcu je označeno z rumeno, celotno območje od odlova avgusta 2011 pa z modro črto.

[cml_media_alt id='583']televolk-slavc201205b[/cml_media_alt]

Samotarski volk Slavc je v začetku marca prišel do Verone, nato pa so se njegovi premiki zmanjšali. Je morda za to kriva italijanska volkulja?