Končan popis volkov s tuljenjem 2011

V zadnjih dveh tednih smo na društvu Dinaricum v sodelovanju z Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani in Zavodom za gozdove Slovenije uspešno zaključili tudi drugo sezono monitoringa volkov s pomočjo izzivanja tuljenja. Celotno območje razširjenosti volka v Sloveniji je bilo razdeljeno na celice velikosti 3 x 3 km (skupaj okoli 400 celic) in v vsaki celici (z izjemo teritorijev, kjer smo imeli z ovratnico opremljene volkove – tropa Slavnik in trop Vremščica) smo popisovalci tri noči zapored oponašali tuljenje volkov ter beležili morebiten odziv. Na tej povezavi lahko poslušate posnetek odziva tropa volkov, ki smo ga dobili na Nanosu:

(za možnost uporabe opreme za snemanje se zahvaljujemo dr. Alu Vrezcu in Nacionalnemu inštitutu za biologijo)

Na tuljenje “tujega volka” (v tem primeru smo to mi) se teritorialni tropi volkov odzovejo s tuljenjem, s čimer želijo sporočiti vsiljivcu, da je območje že zasedeno (vsak teritorij namreč lahko pokriva le en trop, s čimer se zagotavlja trajnostna raba plena in ohranja naravno ravnovesje – če bi na istem območju živelo hkrati več tropov, bi si plen hitro iztrebili). Dobra lastnost popisovanja volkov v avgustu je, da se poleg odraslih volkov na izzivanje s tuljenjem oglasijo tudi mladiči (sedaj stari okoli 4 mesece), ki jih lahko po glasu hitro ločimo od odraslih. Tako lahko s to metodo ocenimo tudi reprodukcijo pri volkovih. Popis volkov z izzivanjem tuljenja je uveljavljena metoda monitoringa volkov marsikje v tujini, pri nas pa smo jo začeli uvajati v zadnjih dveh letih v okviru projekta SloWolf.

Letos nas je preko 60 prostovoljcev v okviru društva Dinaricum popisalo 216 popisnih kvadratov, na katerih smo v 6 nočeh izvedli 1944 serij izzivanj. Ostale kvadrate znotraj razširjenosti volkov v Sloveniji so v istih nočeh popisali zaposleni na Zavodu za gozdove Slovenije. Trenutno analiza podatkov še poteka, preliminarni rezultati pa kažejo, da smo v Sloveniji dobili 9 odziv teritorialnih volkov, od tega smo pri 7 tropih potrdili tudi prisotnost mladičev. Zaskrbljujoče je, da nismo potrdili pristosti tropov na dveh robnih območjih (Trnovski gozd ter Menišija, Logaška planota in Rakitna), kjer so bili v prejšnih letih potrjeni teritorialni tropi z mladiči. To so prvi preverjeni podatki, ki kažejo, da se prostorska razširjenost volkov v Sloveniji v zadnjih letih verjetno zmanjšuje.

Iskrena HVALA vsem, ki ste prostovoljno sodelovali pri zahtevnih nočnih popisih in žrtvovali svoj spanec. Rezultate popisa in poimensko zahvalo vsem prostovoljcem bomo objavili v kratkem. Rezultate lanskoletnega popisa volkov pa si lahko ogledate na tej povezavi.