Gibanje z ovratnico opremljenih volkov v avgustu 2012

V mesecu avgustu se je Tia – nedominantna volkulja iz tropa Rog – večino časa zadrževala v Kočevskem rogu med Koprivnikom in Mozljem. V prvih dveh mesecih spremljanja se je gibala na območju velikem 120 km2. Dosedanji podatki tako kažejo, da se središče teritorija roškega tropa nahaja med Kočevjem, Črnomljem in reko Kolpo. Pričakujemo, da bomo s pomočjo podatkov iz njene ovratnice, v naslednjih mesecih lahko natančno ugotovili celotno velikost tega teritorija in njegove meje.

[cml_media_alt id='581']tia-avg2012[/cml_media_alt]
Tekom drugega meseca spremljanja (rumeno) se je volkulja Tia zadrževala na zahodnem delu njenega dosedanjega območja (mordo).

Tudi v avgustu se je volkulja Tonka, alfa samica iz tropa Vremščica-Nanos, ki smo jo z ovratnico opremili sredi maja, zadrževala na območju Postojnske kotline, Slavenskega ravnika, Pivške kotline, zahodnega roba Javornikov, južnega dela Nanosa in severnega dela Brkinov. Še vedno je večino časa preživela ob brlogu, kjer je skrbela za svoje mladiče. Konec maja smo našli pet mladičev, koliko je jih še živih zdaj, ni znano. V povprečju pri volkovih tekom prvega leta življenja pogineta dve tretjini mladičev. Do sedaj se je Tonka gibala na območju velikem 235 kv. km.

[cml_media_alt id='582']tonka-avg12[/cml_media_alt]

V avgustu (oranžno) se je volkulja Tonka gibala na podobnem območju kot v prejšnjih mesecih spremljanja (rdeče).

Volk Slavc, ki je bil rojen v slovensko-hrvaškem tropu Slavnik in je sredi decembra 2011 zapustil svoj rodni trop, se je ustalil na območju naravnega parka Lessinia, nedaleč od Verone in Gardskega jezera. Opažanja italijanskih kolegov na terenu so pokazala, je tam našel še enega volka, najverjetneje gre za volkuljo, ki so jo italijanski mediji poimenovali Julija, in vse kaže, da je par sedaj osnoval prvi trop volkov na tem območju Italije. Tudi v avgustu se je Slavc ves čas zadrževal znotraj svojega novega teritorija, ki pa je precej manjši od teritorijev volkov v Sloveniji. To je najverjetneje posledice večjih gostot divjadi (predvsem srnjadi in jelenjadi) v tem delu Italije v primerjavi z razmerami v Sloveniji. Telemetrijsko spremljanje volka Slavca se je končalo konec tega meseca, ko je ovratnica odpadla, tako kot je bila naprogramirana. Tako kot vse druge telemetrične ovratnice, ki so bile nameščene na volkove v Sloveniji, je bila tudi Slavčeva opremljena z mehanizmom za avtomatsko odpadanje. Le-ta se sproži po dobrem letu delovanja, tako da volk ovratnice ne nosi po nepotrebnem, potem, ko zaradi izpraznjene baterije preneha pošiljati podatke. Odpadla Slavčeva ovratnica je že bila najdena in poslana slovenskim raziskovalcem. V avgustu je iz Italija prišla tudi novica o najdeni mrtvi volkulji v bližini Slavčevega teritorija. Za enkrat še ni znano, ali gre za Julijo.

[cml_media_alt id='583']televolk-slavc201205b[/cml_media_alt]