Obletnica LIFE na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje

Letos poteka 20. obletnica evropskega finančnega programa LIFE. Hkrati pa poteka tudi obletnica sprejetja direktive o habitatih, s katero se je začelo oblikovati evropsko ekološko omrežje Natura 2000, tako da je velik del tega finančnega sklada namenjen prav projektom, ki so pripomogli k vzpostavitvi Nature 2000.

Na praznovanje so bili torej vabljeni vsi predstavniki projektov LIFE, ki se trenutno izvajajo v Sloveniji. Vključno s projektom SloWolf nas je bilo 24. Vsak od predstavnikov projektov je namenil nekaj besed predstavitvi svojega projekta. V sodelovanju z ministrstvom pa smo v preddverju Ministrstva za kmetijstvo in okolje pripravili razstavne informativne panoje o projektih, ki so na ogled še do konca meseca maja.

O okviru obletnice je bila pripravljena tudi brošura Projekti v Sloveniji – 20 let evropskega finančnega programa.

Mag. Julijana Lebez Lozej, nacionalna oseba za stike za program LIFE v Sloveniji, o namenu teh projektov še dodaja:

»S projekti smo v Sloveniji krepili naravovarstvene ustanove, povečali smo medsebojno sodelovanje med različnimi interesnimi skupinami pri reševanju skupnih vprašanj in se naučili, da lahko projekt uspe le, če ga za svojega vzamejo ljudje v okolju, v katerem se projekt uresničuje. Projekti so pripomogli k boljšemu prepoznavanju življenja in zahtev nekaterih rastlinskih in živalskih vrst, med njimi velikih zveri (medved in volk), ptičev (predvsem kosca), vidre in drugih, ter njihovih življenjskih prostorov (kot npr. barja, suha travišča, mokrišča), predvsem pa k ohranjanju teh vrst in življenjskih prostorov ter zagotavljanju njihovega ugodnega stanja.«

slike obletnica life mko