Poročilo iz “howling-a” 2012

V sredini avgusta smo izvedli že tretjo sezono letnega monitoringa volčjih tropov z izzivanjem oglašanja. Z metodo lahko ugotavljamo prisotnost teritorialnih tropov volkov ter prisotnost mladičev oziroma volčjih legel, ki predstavljajo ključne informacije za ustrezno upravljanje s populacijo volkov.

Zainteresirani prostovoljci so se v juliju in avgustu udeležili izobraževalnega predavanja v Košani in v Ljubljani, kjer so dobili osnovne informacije o popisu, se sami preizkusili v volčjem zavijanju in predstavljeno doživeli v praksi.

To leto prvič smo popis izvedli naenkrat na celotnem ožjem območju prisotnosti volka in sicer v treh zaporednih nočeh. V popisu je dnevno sodelovalo več kot 120 prostovoljcev, lovcev in lovcev iz lovišč s posebnim namenom (LPN Jelen, LPN Ljubljanski Vrh, LPN Medved, LPN Snežnik Kočevska Reka, LPN Žitna Gora) ter članov projektne skupine, razporejenih v 65 ekip. Vsakokrat smo popisovali območje 400 kvadrantov velikosti 9 kvadratnih kilometrov, kjer je bilo potrebno oponašati oglašanje volkov v vsaki od celic. Skupno smo na noč popisali približno 3600 kvadratnih kilometrov veliko območje. Odzive odraslih volkov, ponekod pa tudi njihovih mladičev smo zabeležili na območjih Slavnika, Nanosa, Vremščice, Javornikov, Babnega Polja, Kočevske Reke in Kočevskega roga. Podrobnejše rezultate bomo objavili takoj, ko bomo imeli točnejše podatke in bomo hkrati objavili rezultate analize vseh treh sezon skupaj.

Vsem sodelujočim se še enkrat zahvaljujemo za pomoč in potrpežljivost, za vse zbrane genetske podatke in vzorce, vse ostale pa vabimo k sodelovanju prihodnje leto in pozimi k zimskemu sledenju volkov. Več informacij lahko dobite na projektni spletni strani in na naslovuslowolf.prostovoljci@gmail.com.

prostovoljec sr_howling

Prostovoljec med izzivanjem oglašanja volkov – sezona 2012 (Foto: N. Ražen)