Pri Cerknici povožena volkulja z ovratnico

7. marca 2011 ob 6:00 zjutraj je bila na cesti med Cerknico in Begunjami povožena volkulja z ovratnico. Ime ji je bilo “Tvigi” in se je skotila v tropu “Gomance”, ki pokriva območje Gorskega kotarja in južnega dela Snežniške planote. 25. septembra 2008 jo je dr. Josip Kusak iz Veterinarske fakultete Univerze v Zagrebu odlovil in opremil s telemetrijsko ovratnico. Ob odlovu je tehtala 18 kg. Do naslednjega leta je živela z rodnim tropom, spomladi 2009 pa je trop zapustila in odšla proti severu. Zadnjo lokacijo je poslala 12. aprila 2009 iz Menišije nad Borovnico, takrat pa je verjetno nehala delati baterija v ovratnici. Ko so jo leta 2008 ujeli je bila mladič, tako da bi bila letos stara 3 leta. Nekaj informacij o tej volkulji in njenem gibanju v rodnem tropu je na voljo tudi na tej povezavi.

Po vsej verjetnosti gre za volkuljo, za katero smo predvidevali, da bi lahko bila Tina in smo jo skupaj z njenim samcem na Menišiji preko sledenja v snegu in fotopasti spremljali od zime 2009/2010 do prejšnjega tedna. Lani sta verjetno imela mladiče, vendar očitno ni noben preživel, ker smo to zimo na tem območju vedno sledili največ dva volka. Sedaj je verjetno od tega tropa tako ostal le še en volk (verjetno samec). Bo pa več znanega, ko bodo narejene tudi genetske analize nabranih neinvazivnih vzorcev iz tega območja.

Volkulja Tvigi ob odlovu in opremljanju z ovratnico v Gorskem kotarju na Hrvaškem leta 2008.[cml_media_alt id='487']tvigi-ces[/cml_media_alt]

Gibanje volkulje Tvigi, ko je njena telemetrijska ovratnica še delovala. Z rdečo so označene meje njenega rodnega tropa “Gomance”, z rumeno pa lokacije v času disperzije (ko je zapustila rodni trop in se odpravila iskat lasten teritorij). Z rdečo je označena lokacija, kjer jo je ta teden povozil avto.

[cml_media_alt id='489']tvigi[/cml_media_alt]

Mrtva volkulja Tvigi, ki jo je na cesti Cerknica-Begunje povozil avto.

[cml_media_alt id='488']Female gray wolf Canis lupus killed by car in Dinaric Mountains[/cml_media_alt]