Izginila je alfa volkulja Tonka, sum krivolova

(Sporočilo za medije, 21-9-2012)

Končano je spremljanje volkulje Tonke – alfa volkulje iz tropa Vremščica. Njena telemetrična ovratnica je bila najdena v okolici Pivke. Primer že preiskujejo kriminalisti. Usoda njenih petih mladičev je negotova.

Volkulja Tonka je bila šestletna vodilna (alfa) samica v volčjem tropu »Vremščica-Nanos«. Slovenski raziskovalci so jo maja letos v okviru projekta SloWolf opremili s telemetrično ovratnico in na ta način spremljali njeno življenje. Teritorij tega tropa je segal od Nanosa preko Vremščice in Pivške doline do Krasa in Brkinov. Pred približno petimi meseci je Tonka skotila pet mladičev.

Pred nekaj dnevi je ovratnica poslala signal, da se je Tonka nehala premikati. Sedaj je bila v okolici Pivke najdena njena ovratnica, ki je bila očitno prerezana in odvržena. Sumi se, da je bila volkulja nezakonito ubita. Primera se je že lotila kriminalistična policija, trenutno preiskava še poteka.

Izguba alfa volkulje pomeni hud udarec za vsak trop volkov, saj se s tem poruši socialna struktura v njem. Volčji tropi so praviloma družine, ki jih sestavljajo vodilni par (alfa samec in alfa samica) in njuni potomci – različno stari mladiči.  Vodilne samice ne more nadomestiti ena od drugih volkulj v tropu, saj bi to pomenilo, da bi se morala parit s svojim očetom. Glede na to, da pri volkovih obstajajo močni mehanizmi za preprečevanje parjenja v sorodstvu, običajno ob izgubi enega od vodilnih volkov trop razpade. V takšnih primerih je preživetje mladičev malo verjetno, kar velja tudi za Tonkine letošnje mladiče, ki so sedaj tako zgodaj izgubili svojo mater.

Več informacij o volkulji Tonki najdete v osebnih izkaznicah volkov, o njenih mladičih pa na tej povezavi.

[cml_media_alt id='133']Volkulja Tonka[/cml_media_alt]

Volkulja Tonka (Foto: Miha Krofel)

[cml_media_alt id='557']pet mladicev volkulje tonke[/cml_media_alt]

Mladiči volkulje Tonke (Foto: Hubert Potočnik)

 

[cml_media_alt id='558']???????????????????????????????????????????????????????[/cml_media_alt]

Mladič volkulje Tonke (Foto: Miha Krofel)