Izzivanje tuljenja – trop Slavnik

Ob sončnem zahodu smo se s Hubertom in Romanom povzpeli na Slavnik v bližino doline, kjer se je v zadnjih dneh zadrževal z ovratnico opremljeni volk Brin iz tropa “Slavnik”. Želeli smo preveriti, kako odziven je njegov trop na izzivanje oglašanja ter poskusili zaznati prisotnost mladičev.

Ko se je stemnilo, smo začeli z oponašanjem tuljenja volkov, in čakali na morebiten izziv. Po drugi seriji klicev se je nekaj čez deseto uri iz oddaljenosti približno enega kilometra zaslišalo tuljenje odraslega volka. Po približno desetih sekundah premora se je ponovno oglasil en odrasel volk, pridružilo pa se mu je tudi oglašanje mladičev. Mladiči so sedaj stari tri mesece in še ne znajo tuliti, vseeno pa se radi pridružijo odraslim s svojim javkanjem. Po več minutnem poslušanju volkov se je na jasi pred nami v mesečini prikazal še divji prašič, ki smo ga že prej poslušali v bližnji goščavi. Počakali smo še nekaj minut, potem pa se potiho umaknili, da ne bi preveč vznemirjali volkov.

S pomočjo izzivanja oglašanja smo potrdili, da je tudi po smrti enega od mladičev, ki smo ga našli v začetku junija, v tropu Slavnik še vedno ostalo nekaj letošnjih mladičev.

[cml_media_alt id='654']07_11_15 zahod v dinaridih2-ce[/cml_media_alt]