Izbrali smo rejce drobnice za primere dobre prakse

V okviru akcije C6, primeri dobre prakse, smo izbrali rejce drobnice pri katerih bomo pašnike opremili z ustreznimi zaščitnimi sredstvi, ki bodo pripomogla k zmanjšanju škod zaradi napada volkov. Prejšnji teden smo pri dveh rejcih, v Zagorju pri Pivki in na Volovji rebri, postavili dve nočni ogradi. Nočno ogrado so sestavljale elektromreže visoke 145 cm. Služile bodo zapiranju drobnice preko noči, ko je napad volka najverjetnejši. Kadar bo verjetnost napada manjša, hkrati pa bo rejec imel manjše število živali, pa bo ta oblika začasne elektroograje služila tudi celodnevni paši.

[cml_media_alt id='821']ograja1[/cml_media_alt]

Postavljanje nočne ograde iz elektromrež višine 145 cm na Volovji rebri, v ospredju so vidni pašni aparat (PA), akumulator in zaščita PA pred udarom strele (foto: IK).

[cml_media_alt id='823']ograja[/cml_media_alt]

Postavljena nočna ograda iz elektromreže pri rejcu v Zagorju (foto: IK).

Poleg nočni ograd, ki jih sestavljajo višje elektromreže, bomo v okviru projekta, donirali tudi pastirske pse. V okolici Kočevja smo s predsednico Društva ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev, obiskali nekaj rejcev drobnice, ki so motivirani za delo s psmi. V jesenskem času jim bomo donirali mladiče pastirskih psov in jim pomagali pri njihovi vzgoji.

[cml_media_alt id='822']psi[/cml_media_alt]

Pogovor z Mojco, ki se ukvarja z rejo drobnice v Novih Lazih in bi varovanje svoje črede rada izboljšala s pastirskimi psmi (foto: IK).