Odnos obiskovalcev sejma Lov do volkov v Sloveniji

Na sejmu Lov v Gornji Radgoni, ki je potekal med 15. in 17. aprilom, smo imeli pripravljeno krajšo anketo o volku, s katero smo želeli dobiti informacije o tem, kako so obiskovalci naklonjeni volkovom v Sloveniji, kaj o njih vedo in kakšne izkušnje imajo z njimi, če sploh. Sodelovalo je 35 obiskovalcev. Anketiranci so pretežno moški, odgovarjala je le četrtina žensk, povprečna starost anketiranca je 32 let (SD=14,5), skoraj tri čertine jih prihaja iz podeželja, vsak drugi anketiranec je lovec ter 2 redita tudi drobnico.

Odnos do volkov: Iz odgovorov ankete smo izvedeli, da je kar 70% anketirancev volku naklonjenih ali popolnoma naklonjenih.

[cml_media_alt id='834']graf1[/cml_media_alt]

Poznavanje volka: Anketirancem smo postavili 4 splošna vprašanja o biologiji volka. V povprečju so pravilno odgovorili na 3 vprašanja. V spodnji tabeli so prikazana vprašanja iz ankete, pravilni odgovori ter delež anketirancev, ki je na vprašanje odgovoril pravilno in napačno. Menimo, da je splošno znanje o volku med obiskovalci sejma Lov precej visoko. Med anketiranci je skoraj polovica lovcev, ki običajno o naravi in volkovih vedo veliko, kar se odraža tudi v odgovorih.

[cml_media_alt id='835']tabela[/cml_media_alt]

Izkušnje z volkom: Četrtina anktirancev je videla volka v naravi, tri čertine pa v ujetništvu (na primer živalskem vrtu). Eden od anketirancev je utrpel tudi škodo zaradi volka.

Prepoznavnost projekta SloWolf: Za projekt je slišalo dve tretjini anketirancev. V okviru projekta izvajamo tudi aktivnosti, kamor vključujemo prostovoljce. To so predvsem zimska sledenja volkov v snegu in zbiranje neinvazivnih genetskih vzorcev. S to anketo smo pridobili še dodatnih 16 oseb, ki si želijo pomagati pri projektnih aktivnostih.

Za sodelovanje ter obisk stojnice SloWolf se obiskovalcem sejma Lov ponovno zahvaljujemo.