Gibanje z ovratnico opremljenih volkov v juliju

Tudi v juliju se je volk Vojko iz tropa Vremščica večji del časa zadrževal v bližini brloga z mladiči v težko dostopnih predelih Nanosa. Mladiči počasi rastejo in bliža se čas (običajno zgodaj jeseni), ko bodo vedno pogosteje sledili svojima staršena ter starejšim bratom in sestram v tropu pri obhodih svojega teritorija. Takrat se bo tudi gibanje ostalih članov tropa bolj enakomerno razporedilo po teritoriju in trop bo začel redno označevati tudi meje in bolj oddaljene dele teritorija, saj zaradi večje mobilnosti mladiči ne bodo več vezani na neposredno okolico brloga. Smo pa že sedaj pri Vojku opazili občasne ekskurzije v bolj oddaljene dele teritorije. Tako je na primer 25.7. odšel vse do okolice Ponikev na Krasu, kar je doslej najdlje proti zahodu. Celotno območje njegovega gibanja (100% minimalni konveksni poligon) se je po 4 mesecih spremljanja sedaj povečalo že na približno 510 km2 (51 000 hektarjev). Tako velik teritorij je verjetno vsaj delno tudi posledica tega, da gre za teritorij na robu populacije in ga zato proti vzhodu ne omejujejo sosednji tropi volkov.

[cml_media_alt id='874']vojko_do avg2011[/cml_media_alt]

Tudi v juliju se je Vojko največ gibal po Nanosu in Hrušici, teritorij vremškega tropa pa proti vzhodu očitno sega tudi kar globoko na območje Nizkega Krasa.

Glede na podatke iz prvih tednov spremljanja volka Slavca lahko že dokaj zanesljivo potrdimo, da ta samec pripada tropu Slavnik, saj se njegovo gibanje dobro ujema z gibanjem volka Brina, preminulega člana tropa Slavnik, ki smo ga spremljali lansko leto. Slavc največ časa preživlja v okolici slovensko-hrvaške meje, kjer ima verjetno trop trenutno tudi brlog. Do sedaj se je gibal na območju velikem 85 km2 (8 500 hektarjev), in sicer od bližine italijanske meje preko Slavnika in Kraškega roba na Čičarijo na Hrvaškem. Lansko leto je teritorij tropa Slavnik segal vse do Učke v Istri, tako da pričakujemo, da bo v naslednjih tednih tudi Slavc razširil svoje območje gibanja še globje na Hrvaško, zanimivo pa bo tudi opazovati, ali trop morda zahaja preko italijanske meje tudi na Tržaški kras.

[cml_media_alt id='873']slavc_do avg2011[/cml_media_alt]

V prvih tednih spremljanja se je samec Slavc gibal po območju Slavnika, Kraškega roba in Čičarije.