Gibanje z ovratnico opremljenih volkov v februarju

V februarju v Sloveniji poteka parjenje volkov. Zaradi tega teritorialni volkovi pogosteje patruljirajo meje svojega teritorija, kar smo opazili tudi pri tropu Gotenica, v katerem s pomočjo telemetrije spremljamo mladega samca Luka. Trop je pogosto obiskoval robne predele teritorija in se na splošno veliko premikal. V februarju smo zabeležili tudi krajšo ekskurzijo vse do Slivnice pri Cerknici. Tako se je domači okoliš tega volka v času spremljanja povečal na 554 km2 (55 400 ha). Med popisovanjem Lukovih lokacij na terenu smo našli tudi več ostankov plena njegovega tropa. Večinoma so lovili stare košute in mladiče jelenjadi, občasno pa smo našli tudi ostanke srnjadi. Na podlagi sledi v snegu smo večkrat opazili, da se je z ostanki volčjega plena hranil rjavi medved, pa tudi druge vrste, kot npr. lisica, kuna belica, krokar in kanja. To kaže na pomen volkov za mnoge vrste, s katerimi sobivajo v ekosistemu dinarskih gozdov.

Medtem pa volk Slavc, ki se je rodil v slovensko-hrvaškem tropu Slavnik in ga sredi decembra 2011 zapustil, nadaljuje svojo pot po Avstriji in Italiji. Do konca februarja je prehodil že 832 km poti. Sredi februarja se je za krajši čas ustavil v eni izmed alpskih dolin zahodno od Belluna v Italiji, nato pa spet nadaljeval svojo pot dalje proti jugu. Pred kratkim je zapustil italijanske Alpe in se spustil v nižinski del Benečije. Sedaj je prispel do bolj poseljenega območja, kar ga bo verjetno prisililo, da se vrne v Alpe. Ampak Slavc nas je tekom spremljanja že večkrat presenetil, tako da je napovedovanje njegovega gibanja v prihodnosti vedno nezanesljivo. Glede na njegove hitre premike in informacije, ki jih dobivamo od sodelavcev v Italiji, je Slavc najverjetneje še vedno sam, tako da se letos očitno ne bo paril.

luka-feb2012

Trop Gotenica se je v februarju redno patruljiral meje svojega teritorija. Območje gibanja Luke v februarju je označeno z rumeno, celotno območje od odlova avgusta 2011 pa z modro črto.

televolk-slavc201205b

832 km dolga pot, ki jo je do sedaj opravil volk Slavc (rdeče), od kar je zapustil teritorij svojega rodnega tropa na Slavniku (zeleno).