Odstreljen prvi volk v letošni sezoni

11. oktobra zvečer je bil odstreljen prvi od 12-ih volkov, kolikor so jih na Ministrstvu za okolje in prostor odredili za odstrel v lovni sezoni 2011-2012. Odstreljen je bil letošni mladič, 22 kg težek samec, član tropa Slavnik. Ob odstrelu so bili opaženi še 4 odrasli volkovi in 2-3 drugi mladiči.

Temu tropu pripada tudi s telemetrično ovratnico opremljeni volk Slavc. Podatki iz ovratnice so pokazali, da večer, ko je prišlo do odstrela, Slavca ni bilo v bližini, ampak je bil na meji s Hrvaško, približno 6.5 km stran. So pa lokacije pokazale, da je bil volk Slavc na mestu odstrela še dan prej (10.10. ob 11:50) in tudi nasledni dan po odstrelu (12.10. ob 8:10). To kaže, da je Slavc član istega trop, vendar se je tisti večer začasno odcepil od ostalih članov tropa, kar se sicer med volkovi pogosto dogaja. Po podatkih iz tujine se tropi volkov začasno (za nekaj ur do nekaj dni) razdelijo predvsem poleti, medtem ko v zimskem času več časa preživijo skupaj.

Tako kot vsi ostali odstreljeni in najdeni mrtvi volkov v času izvajanja projekta, je bil tudi ta volk odpeljan na Veterinarsko fakulteto, kjer bo natančno analizirano njegovo zdravstveno stanje.

dscn0849-ces

Odstreljeni volk pod Slavnikom. Mlečni podočnik kaže, da gre za letošnjega mladiča.