Gibanje z ovratnico opremljenih volkov v oktobru

V oktobru so volkovi začeli v večji meri uporabljati tudi bolj robne dele svojih teritorijev, saj so mladiči sedaj že dovolj veliki, da lahko sledijo staršem pri obhodih tropovega teritorija.

Tako smo pri volku Luki iz kočevskega tropa Gotenica opazili povečanje območja gibanja. Teritorij tega tropa po do sedaj zbranih podatkih obsega 357 km2 (izračunano po metodi minimalnega konveksnega poligona). Sedaj lahko z gotovostjo trdimo, da ta trop pokriva tudi območje Stojne in vsaj del Racne gore na meji z Notranjsko. Že drugič je Luka prečkal mejo s Hrvaško, tudi tokrat nad Prezidom.

Tudi pri volku Slavcu iz tropa Slavnik smo v oktobru opazili povečanje območja gibanja, kar gre predvsem na račun več ekskurzij v Brkine in proti Učki v Čičeriji. Tekom treh in pol mesecev spremljanja se je ta samec gibal na 381 km2, največje območje pa je uporabljal v oktobru. Območje se sedaj dokaj dobro ujema z območjem, ki ga je lansko leto uporabljal volk Brin iz istega tropa. V zadnjem mesecu smo opazili tudi ponavljajoče obiske na enem izmed pašnikov z ovcami, kjer je bilo prijavljenih tudi več napadov na drobnico. Ogled tega pašnika na terenu je pokazal, da so domače živali tam zelo slabo zaščitene.

Na žalost je konec septembra izginil signal iz ovratnice volka Vojka iz tropa Vremščica. Kaj se je zgodilo z volkom zaenkrat še ni znano.

televolklukaokt2011

Območje po katerem se je gibal volk Luka iz tropa Gotenica – z rumeno je označeno območje gibanja za oktober, z modro pa tekom celotnega spremljanja od konca avgusta.

televolkslavcokt2011

Območje po katerem se je gibal volk Slavc iz tropa Slavnik – z oranžno je označeno območje gibanja za oktober, z rdečo pa tekom celotnega spremljanja od sredine julija.

Od začetka oktobra poteka lovna doba za volka. Zato naprošamo vse lovce, da naj bodo v času izvajanja odstrela volkov pozorni na volkove s telemetričnimi ovratnicami, da ne bo prihajalo do njihovega odstrela!