Gibanje opremljenih volkov v novembru

V novembru sta se volka opremljena s telemetrijskima ovratnicama večinoma zadrževala znotraj istih območij kot v preteklih mesecih. Volk Luka iz tropa Gotenica se je v zadnjem mesecu gibal po bolj ali manj celotnem teritoriju tega tropa, nekoliko pogosteje pa je obiskoval robna območja. Večkrat je obiskoval tudi območje Blok ter dvakrat prečkal mejo s Hrvaško. Volk Slavc iz tropa Slavnik se je v novembru večinoma zadrževal na slovenski strani njihovega teritorija. Redno je obiskoval enega od pašnikov z drobnico, kjer so bile zabeležene tudi ponavljajoče škode. V novembru je prvič prečkal tudi mejo z Italijo. Lokacija je bila sicer samo 120 m čez mejo pri Gročani in se je nato takoj spet vrnil v Slovenijo, vendar je to prvi podatek za volkove, ki jih spremljamo, da so šli tudi čez italijansko mejo. Tako je trop Slavnik očitno res mednaroden, saj njihov teritorij sega preko treh držav – Hrvaške, Slovenije in Italije.

Iskanje signala volka Vojka, ki je izginil konec septembra, ni bilo uspešno niti ob uporabi letala. Vojka tudi niso opazili med opažanji njegovega tropa (trop Vremščica).

televolklukanov2011

Območje po katerem se je gibal volk Luka iz tropa Gotenica – z rumeno je označeno območje gibanja za november, z modro pa tekom celotnega spremljanja od konca avgusta.

televolkslavcnov2011

Območje po katerem se je gibal volk Slavc iz tropa Slavnik – z oranžno je označeno območje gibanja za november, z rdečo pa tekom celotnega spremljanja od sredine julija.

Od začetka oktobra do konca februarja poteka lovna doba za volka. Zato naprošamo vse lovce, da naj bodo v času izvajanja odstrela volkov pozorni na volkove s telemetričnimi ovratnicami, da ne bo prihajalo do njihovega odstrela!