Slavc nadaljuje svojo pot po Avstriji

Volk Slavc, ki je 19. decembra zapustil svoj rodni trop Slavnik in tik pred novim letom prečkal mejo z Avstrijo, nadaljuje svojo pot proti severu. Po tem ko je prečkal avstrijsko zvezno deželo Koroške, je sedaj prehodil že tudi večji del avstrijske Štajerske in se trenutno že nahaja v bližini meje z zvezno deželo Salzburg, nedaleč od kraja Murau, približno 180 km zračne razdalje od teritorija svojega rodnega tropa. Po Sloveniji, Hrvaški in Italiji je sedaj Avstrija že četrta država, ki jo je tekom spremljanja obiskal Slavc.

V zadnjih letih je bilo v Avstriji zabeleženih že več opažanj posameznih volkov, telemetrična ovratnica na Slavcu pa nam sedaj omogoča prvo natančnejše spremljanje disperzije kakšnega volka iz Slovenije v Avstrijo. Novico o prihodu slovenskega volka v Avstrijo v zadnjih dneh precej odmeva v avstrijski javnosti in medijih (o Slavcu na tej povezavi poroča npr. Kleine Zeitung).

wolf-map5-slo

Pot, ki jo je do sedaj opravil volk Slavc – po zapustitvi teritorija svojega rodnega tropa na Slavniku je Slavc prečkal Vipavsko dolino, Trnovski gozd, Škofjeloško hribovje, Ljubljansko kotlino, Karavanke ter dve avstrijski zvezni deželi Koroško in Štajersko. (karto pripravil: Hubert Potočnik)