Gibanje z ovratnico opremljenih volkov v januarju

V januarju se je volk Luka še vedno zadrževal na območju svojega rodnega tropa (trop Gotenica), kjer je v družbi ostalih volkov redno patruljiral meje svojega teritorija, ki po do sedaj zbranih podatkih meri 49 400 hektarjev (494 kv. km). V januarju je Luka prvič prišel tudi do Babnega polja. V zadnjem mesecu smo Luko v snegu večinoma sledili v družbi enega do dveh volkov. Kri v urinu dominantne samice pa kaže, da se je že začelo obdobje parjenja.

Volk Slavc, ki izvira iz slovensko-hrvaškega tropa Slavnik, pa medtem nadaljuje svojo pot v iskanju lastnega teritorija. Po tem, ko je prehodil velik del Avstrije, je pred kratkim prečkal mejo z Italijo in se trenutno nahaja v bližini smučišča Kronplatz v provinci Južna Tirolska. Kot so ugotovili kolegi iz Avstrije, ki so sodelovali pri spremljanju Slavca po Avstriji, se je na poti prehranjeval predvsem s srnjadjo. Na območju v okolici Južne Tirolske, kamor je Slavc prišel sedaj, se že nekaj časa občasno pojavlja še en volk, in sicer samec, ki je dobil oznako M24 in za katerega so genetske analize pokazale, da izvira iz Švice. Tega volka so  kolegi iz Italije s pomočjo avtomatske kamere uspeli junija 2011 posneti ob vonjalni vabi.

Pred kratkim pa še pri prehranjevanje z uplenjenim jelenom.

LukaJan2012

Območje gibanja volka Luke iz tropa Gotenica v januarju (rumeno) in v celotnem obdobju spremljanja od avgusta 2011 (modro).

slavc-disperzija2

Pot volka Slavca, ki jo je prepotoval od zapustitve rodnega tropa na Slavniku (poligon desno spodaj)do začetka februarja.

12_02_05 kri v urinu

Kri v urinu samice iz goteniškega tropa kaže, da se je že začelo parjenje.