Prva delavnica za Akcijski načrt

V okviru projekta bo izpeljana serija petih delavnic za izdelavo osnutka Akcijskega načrta za upravljanje z volkom v Sloveniji. Prva delavnica je potekala v petek, 28. januarja 2011, na Oddelku za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire (Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani).

Udeleženci delavnice so bili predstavniki vladnih in nevladnih inštitucij (Biotehniške fakultete (strokovnjaki iz področja agronomije, gozdarstva, biologije in zootehnike), Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zavoda za varstvo narave, Agencije RS za okolje, Zavoda za gozdove, Društva Dinaricum, Kmetijsko-gozdarske zbornice, Društva za osvoboditev živali in njihove pravice, Zveze društev rejcev drobnice, Lovišč s posebnim namenom in Krajinskega parka Kolpa), ki zastopajo interesne skupine, ki so z varstvom volkov v Sloveniji povezane. Glavni namen delavnic je preko participativnega pristopa z vključevanjem vseh interesnih skupin najprej definirati grožnje in izzive pri upravljanju z volkovi v Sloveniji in sobivanju z ljudmi. Na naslednjih delavnicah pa bomo poskušali poiskati najbolj učinkovite rešitve, ki bodo omogočile tako dolgoročen obstoj volkov kot zmanjšanje konfliktov in izboljšale sobivanje volkov in ljudi.

Poročilo s prve delavnice je dostopno na tej povezavi.

Pri načrtovanju upravljanja bomo sledili tudi Smerincam za čezmejno upravljanje s populacijami velikih zveri v Evropi, saj volkovi v Sloveniji predstavljajo le del večje dinarsko-balkanske populacije in stalno prehajajo preko meja s sodenjimi državami, predvsem Hrvaške. Prve delavnice so se zato udeležili tudi predstavniki Zavoda za varstvo narave republike Hrvaške, Ministrstva za kulturo RH in Veterinarske fakultete v Zagrebu.

Na prihodnjih dveh delavnicah, ki bodo v četrtek in petek (3. in 4. februarja 2011) pričakujemo še predstavnike iz Ministrstva za okolje in prostor, Lovske zveze Slovenije, lokalnih združenj rejcev drobnice in Društev proti mučenju živali.