Pozor pri odstrelu volkov!

Z oktobrom se je po odločitvi resornega ministrstva začela lovna doba za volka. Ker je za odlov živega volka potrebno izredno veliko dela tako s strani raziskovalcev, kot s strani lovcev, ki nam pomagajo (v povprečju prek 100 terenskih dni za en uspešen odlov), bi se z vsakim, sicer legalnim, odstrelom z ovratnico opremljenega volka izničilo veliko vloženega truda, vsi pa bili prikrajšani tudi za zanimive in dragocene podatke, ki jih pošiljajo ovratnice.

Zato v času izvajanja odstrela volkov naprošamo vse lovce, naj bodo pozorni na volkove s telemetričnimi ovratnicami, da ne bo prihajalo do njihovega odstrela.

V dobrih svetlobnih razmerah, ki omogočajo zanesljiv strel, so ovratnice vidne – trak je svetlo zelene (volk Vojko), rjave (volk Slavc) oziroma svetlo modre barve (volk Luka), vsa ohišje za baterijo pa so bele barve. Seznam lovskih družin, v čigar loviščih so se do sedaj gibali trije letos opremljeni volki, je sledeč: LD Bukovje, LD Col, LD Črna jama, LD Divača, LD Dolenja vas, LD Draga, LD Gradišče Košana, LD Hrenovice, LD Javornik Postojna, LD Kozina, LD Kras Dutovlje, LD Loški Potok, LD Materija, LD Nanos, LD Obrov, LD Pivka, LD Planina, LD Podgorje, LD Prestranek, LD Raša Štorje, LD Ribnica, LD Rižana, LD Senožeče, LD Sodražica, LD Tabor Sežana, LD Vojkovo, LD Vreme in LD Vrhe Vrabče (glej tudi karte dosedanjega gibanja volkov). Poleg tega bodite posebej pozorni tudi člani sosednjih LD, saj pričakujemo, da se bodo območja gibanja obeh tropov v zimskem času še nekoliko povečala. Mladi volk Luka pa bi lahko v tem času že tudi zapustil rodni trop in se odpravil na drugo območje.

Paw of dead gray wolf Canis lupus shot in Koèevska in Slovenia

Začel se je izvajati redni odstrel volkov. Bodite pozorni na volkove z ovratnicami!