Trop Menišija ima ponovno mladiče

Letos smo po treh letih ponovno zabeležili prisotnost mladičev v tropu Menišija, katerih teritorij pokriva območje Menišije, Logaške planote in del Rakitne. Nazadnje je bila reprodukcija v tem teritoriju zabeležena v letu 2010. Takrat je volčji par, ki sta ga sestavljala volkulja “Tvigi” in samec “Vid”, imela neznano število mladičev, od katerih ni noben preživel do zime. V zimi 2010/2011 se je par ponovno paril, vendar je breja “Tvigi” nato umrla v prometni nesreči v bližini Cerknici. Samec “Vid” je bil nato sam do poletja 2012, ko se mu je pridružila mlada volkulja, ki so jo domačini kasneje poimenovali “Katjuša”. Genetske analize so kasneje pokazale, da je ta volkulja prišla iz okolice Babnega polja (čezmejni slovensko-hrvaški trop “Snježnik”).

Novi par se je letošnjo zimo paril, kar so pokazala že zimska sledenja, v juliju pa smo s pomočjo izzivanja oglašanja potrdili prisotnost mladičev. Neposredna opažanja v avgustu so pokazala, da je imel par šest mladičev, od katerih jih je verjetno pet preživelo do septembra. V oktobru so bili zabeleženi trije mladiči, vendar pa bo za točno število preživelih mladičev v prvih mesecih potrebno počakati do prvega snega, ko bomo s pomočjo zimskega sledenje poskušali ugotoviti velikost tropa.

Po treh letih so bili na Menišiji ponovno zabeleženi mladiči. Na fotografijah, ki jih je na Menišiji posnel Matic Brenk, so vidni do trije mladiči in eden izmed volkov odraslega para (verjetno nova alfa volkulja “Katjuša”).

[cml_media_alt id='481']menisijapack2013a[/cml_media_alt] [cml_media_alt id='482']menisijapack2013c[/cml_media_alt] [cml_media_alt id='483']menisijapack2013b[/cml_media_alt]