Šli smo v Italijo ter sledili Slavcu in Juliji

Petega decembra smo se odzvali na povabilo kolegov iz Italije in se odpravili v avtonomno provinco Trentino – novo domovanje slovenskega volka Slavca, ki je tja prišel letos spomladi in skupaj z volkuljo Julijo po več desetletjih spet ustanovil prvi volčji trop na tem območju. Prvi dan je predstavnik projektne skupine SloWolf pred nabito polno dvorano v prirodoslovnem muzeju v mestu Trentu pripravil predavanje o volkovih in izkušnjah iz Slovenije. Predavanje je bilo res dobro obiskovano in poslušalci so imeli veliko vprašanj, kar kaže na veliko zanimanje za volkove med prebivalci te regije, ki je po dolgem času ponovno postala domovanje volkov.

Naslednji dan smo se pod vodstvom dr. Claudia Groffa odpravili v Slavčev novi teritorij, da bi v sveže zapadlem snegu poskusili najti sledi volčjega para. In res, že po nekaj urah iskanja, smo naleteli na en dan stare volčje stopinje. Sledili smo jim ves dan in ugotovili, da gre zagotovo za dva volka. Glede na to, da so volkovi teritorialni in da tudi na splošno na tem območju trenutno ni znanih drugih volkov, smo kar prepričani, da je šlo za Slavca in Julijo. Za zanesljivo potrditev pa bo treba počakati na analize genetskih vzorcev urina, ki smo jih nabrali tekom sledenja. Med sledenjem sta nas volka pripeljala tudi do mesta, kjer je bila nastavljena foto-past. Volka sta šla povsem mimo kamere in ko smo nestrpno preverili posnetke, je bilo med njimi res tudi nekaj takih z obema volkovoma. To so sedaj prvi posnetki, na kateri sta bila hkrati posneta Slavc in Julija.

V Italiji sedaj že nestrpno pričakujejo začetek obdobja parjenja, ki se običajno začne v januarju in višek doseže v februarju. Seveda s še večjim zanimanjem, pa bodo nato čakali na april – čas, ko bi se lahko po dolgem času spet skotili prvi volčji mladiči v tem delu Evrope. Seveda, če bosta Slavc in Julija preživela dovolj dolgo.

[cml_media_alt id='545']imag0394_ozn2[/cml_media_alt]

Posnetek avtomatske kamere, ki je prvič hkrati posnela volčji par v Trentinu – spredaj najverjetneje samec Slavc, v ozadju oči Julije. (Foto: Archivio Servizio Foreste e fauna P.A.T.)

[cml_media_alt id='546']12_12_06 sledenje slavcu in juliji-small[/cml_media_alt]

S sodelavci iz Italije smo iskali volčje sledi… (Foto: Miha Krofel)

[cml_media_alt id='547']12_12_06 sled slavca in julije-ces[/cml_media_alt]

… in našli stopinje Slavca in Julije. (Foto: Miha Krofel)

[cml_media_alt id='548']predavanje-trento[/cml_media_alt]

Predavanje v Trentu je dobilo precejšno pozornost lokalnega prebivalstva. (Foto: Valentina Degiampietro)