Sledenje volkov ob prvem snegu

Prvo resno sneženje je omogočilo, da smo začeli s sledenjem volkov v letošnji zimi. V okolici Babnega polja smo našli sledove dveh volkov. Večino časa sta hodila po nepluženi cesti in občasno markirala, tako da smo lahko zbrali tudi vzorce za genetiko. Sklepamo, da sta bila člana tropa “Lož”. Ta trop, ki je v poletnem času štel tri volkove, najverjetneje pokriva severni del Snežniške planote, vzhodni del Javornikov, okolico Loške doline, Babno polje in verjetno tudi vsaj del Racne gore. Več bo znanega, ko bodo analizirani tudi genetski vzorci, oziroma če bomo uspeli kakšnega volka iz tega tropa opremiti z ovratnico z oddajnikom. Zaenkrat poskusi odlova volkov iz tega tropa niso bili uspešni.

S sledenji volkov bomo nadaljevali celotno zimo ob ugodnih snežnih razmerah. Veliko zanimivih informacij pričakujemo predvsem od velike akcije zimskega sledenja, ki ga bo v okviru projekta SloWolf organiziralo društvo Dinaricum. Takšno akcijo bomo letos prvič izvedli v večjem obsegu, pri čemer bomo poskušali v istem dnevu pokriti širše območje Kočevske, Notranjske, Bele krajine, Dolenjske in dela Primorske. Pričakujemo, da bo pri sledenju sodelovalo več sto ljudi. Če vas zanima sodelovanje pri tej akciji, se lahko priključite kot prostovoljci – dodatne informacije in prijave pa najdete na tej povezavi.

[cml_media_alt id='725']Slovenian hunter tracking wolves in Northern Dinaric Mountains i[/cml_media_alt]

Večino časa sta volkova hodila po gozdni cesti.

[cml_media_alt id='726']Tracks of wolf marking in Dinaric forest in Slovenia[/cml_media_alt]

Mesto markiranja teritorija z urinom. Da so takšna mesta bolje vidna ostalim volkovom, katerim je sporočilo namenjeno, volkovi ob markiranju pogosto razgrebejo tla (enako počnejo tudi domači psi po uriniranju ali iztrebljanju, za kar nekateri lastniki psov napačno predvidevajo, da gre za zakopavanje iztrebka, kot to npr. počno mačke).